Točni naziv
Naslov
Sadržaj
Proizvodi
Stranice
Filtriraj po kategorijama
Adsorpcijski sušači
Aftercooleri
Aktuatori
AUTOMATSKI SISTEMI
Blog
Cilindri s vođenjem
Cilindri s vođenjem
Dubinski/Predfilteri
Električni pogoni
Elektromagnetski razvodnici
End cap
Filter kućišta
Filter kudišta za više filter elemenata ( multi round)
FILTER VREĆE
Filter vreće za API
FILTERI I OSTALI PROIZVODI ZA API
Filteri namotani
FILTERI OD AKTIVNOG UGLJENA
FILTERI OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA
Filteri s membranom od šupljih vlakana (TFF)
Filteri u industriji napitaka te opće namjene
FILTERI VEĆEG PROMJERA
FILTERI ZA BIOFARMACEUTIKU
Filteri za bistrenje
Filteri za paru
Filteri za plinove
Filteri za zrak i plinove
Filteri za zrak i plinove za API
Filtracija Cidera
Filtracija pare
Filtracija Piva
Filtracija plinova
Filtracija u farmaceutskoj industriji
Filtracija u industriji nafte i plina
Filtracija u Industrijskoj filtraciji
Filtracija Vina
Filtracija Vode
Filtracijska rješenja za završnu filtraciju proizvoda
Filtracijski proizvodi za Hidrocijepanje (Hydrocracking)
Filtracijski proizvodi za Hidroobradu (Hydrotreating)
Filtracijski proizvodi za postupak „slađenja“ aminom (Amine Sweetening) i oduzimanja vlage glikolom (Glycol Dehydration)
Food & Beverages
Generatori tehničkih plinova
Glavno
Hibridni sušači
Hladnjaci (CHILLERI)
Hladnjaci HDC (Drycoolers)
Industrijski blogovi
Industrijski blogovi-generatori
Industrijski blogovi-kiz
Industrijski blogovi-pneumatika
Industrijski blogovi-procesna
Industrijski program
ISO cilindri
Izmjenjivači topline
Izmjenjivači topline API Schmidt Bretten
Jednostruka & Demi filter kućišta
Kompaktni cilindri
Kompresori
KUĆIŠTA ZA FILTERE
Laboratorijski generatori dušika
Laboratorijski generatori vodika
Laboratorijski uređaji
Linearni aktuatori
MAC3 industrijski kompresori
MAC3 kompresori
MAC3 mobilni kompresori
Mebmranski
Membranski Filteri
Membranski/Završni Filteri
METALNI FILTERI
Nepovratni, blokirajući i regulacijski ventili
NitroOne generatori N2
Obrada komprimiranog zraka
Odvajači kondenzata
OIL- X evolution filteri
Okrugli cilindri
Oprema
ORIGA linearni aktuatori bez klipnjače
OSJETILA
OSNOVNI FILTERI ZA FARMACEUTSKU INDUSTRIJU
OSTALO
Parker-Hiross odvajači kondenzata
Parker-Zander odvajači kondenzata
PLISIRANE VREĆE
PLISIRANI FILTERI
Pneumatika
Pneumatski hvatači
Pneumatski motori
Predfilteri
Predfilteri za tekucine
Priključci i cijevi
Pripremne grupe
Procesna filtracija
Pročišćivači CO2
Pročišdivači zraka (Breathing Air)
Product
PSA
Rashladni sušači
Separatori ulja i vode
Specijalna kućišta za jedan filter element
Specijalni aktuatori
Spunbonded Filteri
Sullair kompresori
TRANSFER FLUIDA I SPREMANJE
Ulazne procesna farmaceutska industrija
Ulazne procesna filtracija
Ulazne procesna filtracija nafte i plin
Ulazne procesna industrijska filtracija
Uncategorized
Uparne stanice i sustavi za dealkoholizaciju
UREĐAJ ZA ISPITIVANJE INTEGRITETA FILTERA ZA PLINOVE
UREĐAJI ZA ISPITIVANJE I NTEGRITETA FILTERA ZA PLINOVE I TEKUĆINE
UREĐAJI ZA ISPITIVANJE INTEGRITETA FILTERA ZA TEKUĆINE
Uređaji za testiranje integriteta filtera
Vakuumska tehnika
Ventili
Ventilski otoci
Vodni separatori Parker
Zakretni aktuatori
Završno punjenje

7 mitova o bezuljnim kompresorima zraka

Zbog velike količine različitih dostupnih opcija, specificiranje prave zamjene ili novog industrijskog kompresora može postati obeshrabrujući zadatak. Obećanje u vidu smanjenih troškova bezuljne kompresore može učiniti  atraktivnim prijedlogom. Iako postoje prednosti i mane u usporedbi s alternativnim uljnim kompresorima, diljem industrije se proširio velik broj zabluda upravo oko bezuljnih kompresora. Ovaj članak ima za cilj otkloniti te zablude i ponuditi uvid u neke važne osnove koje treba razmotriti prilikom odabira vašeg sljedećeg kompresora.

Mit 1: Kompresor zraka jedini je uzrok onečišćenja uljem

Često se misli da zbog toga što bezuljni kompresori ne koriste ulje u kompresijskoj komori, isporučeni komprimirani zrak bit će potpuno bez ulja. Ovo je neistina jer kontaminacija unutar sustava komprimiranog zraka proizlazi iz četiri različita izvora. Atmosferski zrak koji se uvlači u kompresor već je onečišćen uljnom parom u okolnom zraku i kompresor bez ulja ne može ga ukloniti.

Mit 2: bezuljni kompresori osiguravaju zrak bez onečišćenja

Dok bezuljni kompresori smanjuju količinu ulja koja bi trebala biti uklonjena iz komprimiranog zraka, oni nemaju mogućnost smanjivanja bilo kojeg drugog onečišćenja koja su tipično prisutna. Općenito, komprimirani zrak je kontaminiran vodom i uljem (u različitim fazama), kao i česticama i mirkoorganizmima. Kako bi osigurali da ti zagađivači ne utječu na procese, bitno ih je ukloniti ili smanjiti na prihvatljivu razinu.

Mit 3: bezuljni kompresori osiguravaju zrak bez onečišćenja

Uobičajena praksa pri ugradnji bezuljnog kompresora je izostaviti dio ili kompletnu filtraciju nakon izlaska iz kompresora. U opremu za pročišćavanje unutar kompresorske stanice obično će biti ugrađeni dvostrukog filtri, a često se smatra da je jedan od tih filtar za odvajanje čestica, a drugi filtar za uklanjanje ulja. Oba filtra su koalescirajuća te su najvažniji dijelovi opreme za pročišćavanje u kompresorskoj stanici.

Oba filtra obavljaju iste funkcije uklanjanja onečišćenja; međutim, to čine različitim razinama filtracije. Prvi filtar je filtar opće namjene koji štiti filtar visoke učinkovitosti od onečišćenja velikih količina. Ova dvostruka razina filtracije osigurava stalnu opskrbu visokokvalitetnog komprimiranog zraka uz dodatne prednosti kao što su niži operativni troškovi te minimalno održavanje u usporedbi s jednim visokoučinkovitim filtrom.

Sušači komprimiranog zraka osmišljeni su za uklanjanje samo vodene pare, a ne vode u tekućem ili aerosolnom obliku. Oni također zahtijevaju upotrebu koalescirajućih filtra kako bi učinkovito radili i postigli željenu točku rosišta.

Mit 4: Kompresori bez ulja ne koriste ulje

Dizajnom, bezuljni kompresori ne upotrebljavaju ulje u kompresijskoj komori; stoga, ulje ne dolazi u dodir s komprimiranim zrakom. Međutim, ulje se često koristi za podmazivanje pokretnih dijelova i hlađenje stroja.

Bezuljni kompresori obično koriste elaborirane i komplicirane sustave brtvljenja kako bi se spriječio ulaz ulja za podmazivanje u komprimirani zrak; međutim, ako mehanizam za brtvljenje zakaže, postoji mogućnost ulaska ulja u sustav komprimiranog zraka. Uljna para iz otvora kućišta radilice također se mogu povući natrag u unos kompresora.

Mit 5: kompresori bez ulja osiguravaju komprimirani zrak prema specifikaciji ISO 8573-1: 2010 klase 0

ISO8573-1 je Međunarodni standard za čistoću zraka komprimiranog zraka i pruža različite klasifikacije za kakvoću zraka. Klasa 0 najstroža je od klasifikacija, a mnogi proizvođači kompresora tvrde da su kompresori bez ulja sukladni s klasom 0.

Brojni proizvođači kompresora tvrde da je isporučeni zrak iz njihovih kompresora bez ulja u skladu s klasom 0. Klasa 0 ne znači nultu stopu zagađenja. Ako je kompresor ispitan u uvjetima čistih soba, kontaminacija koja se otkriva na izlazu bi bila minimalna. Ako se isti kompresor instalira u urbano okruženje, razina onečišćenja bit će ovisna o tome što je uvučeno u unos kompresora, čime je zahtjev klase 0 nevažeći.

Ako je klasa 0 isporučena na izlazu kompresora, ne postoji jamstvo da će zrak još uvijek biti klasa 0 na mjestu uporabe, jer će kontaminacija već u zračnom prijemniku i distribucijskim cjevovodima kontaminirati komprimirani zrak.

Pogrešno se pretpostavlja da se klasa 0 odnosi samo na ulje, dok ISO8573-1 ima klasifikaciju za čestice, vodu i ulje. Kada se na proizvodu ističe klasa 0, u specifikaciju treba navesti na koji se kontaminat  referira klasa 0.

 Mit 6: Bezuljni kompresori smanjuju ukupne troškove vlasništva

Često se navodi da korištenje bezuljnih kompresora smanjuje ukupni trošak vlasništva korisnika jer se potreba za filtrima može ukloniti, što rezultira nižim gubitkom tlaka i manjim troškovima vlasništva.

Bez obzira na vrstu kompresora, potrebna je ista razina opreme za pročišćavanje. Budući da se oprema za pročišćavanje temelji na kontaminatima koji ulaze u kompresor, zagađivači u samom kompresorom, te hrđe u cjevovodima, svi zajedno dimenzioniraju stupanj filtracije komprimiranog zraka.

Tipično, nabavna cijena kompresora bez ulja znatno je viša od ekvivalentnog uljnog kompresora, a održavanje vijka je općenito skuplje od uljnih ekvivalenata. U nekim modelima, potpuna zamjena vijka je potrebna nakon samo nekoliko godina, što zapravo značajno povećava ukupni trošak vlasništva.

Mit 7: Bezuljni kompresori su ekološki prihvatljiviji od kompresora podmazanih uljem

Iako tekuće ulje ne bi trebalo biti prisutno, uljna para još uvijek ulazi u kompresor, što znači da čak i bezuljni kompresori mogu proizvesti kondenzat ulja.

Uljna para koja je ušla u kompresor može se kondenzirati u tekuće ulje koje se može miješati s kondenziranom vodom u kompresoru. Korisnik komprimiranog zraka je dužan utvrditi zakonske zahtjeve pri ispuštanju uljno-vodenog kondenzata u svojoj zemlji i udovoljavati tim zahtjevima te zbrinjavanje kondenzata na pravovaljan i odgovoran način. Ovisno o granicama pražnjenja i volumenu uljne pare u atmosferskom zraku, može se zahtijevati i upotreba separatora ulje / voda na instalacijama kompresora bez ulja.

Nadamo se da je ovaj post pomogao u uklanjanju nekih proturječja koje ste možda naišli kada istražujete prednosti i nedostatke novog kompresora.

Napisao: Dave Sykes, marketing communications team leader, Parker Gas Separation and Filtration Division EMEA.

Vezani blogovi