Ovlašteni smo distributer Parker Hannifin proizvoda
Maksimirska 32
HR-10000 Zagreb

7 mitova o bezuljnim kompresorima zraka

Zbog velike količine različitih dostupnih opcija, specificiranje prave zamjene ili novog industrijskog kompresora može postati obeshrabrujući zadatak. Obećanje u vidu smanjenih troškova bezuljne kompresore može učiniti  atraktivnim prijedlogom. Iako postoje prednosti i mane u usporedbi s alternativnim uljnim kompresorima, diljem industrije se proširio velik broj zabluda upravo oko bezuljnih kompresora. Ovaj članak ima za cilj otkloniti te zablude i ponuditi uvid u neke važne osnove koje treba razmotriti prilikom odabira vašeg sljedećeg kompresora.

Mit 1: Kompresor zraka jedini je uzrok onečišćenja uljem

Često se misli da zbog toga što bezuljni kompresori ne koriste ulje u kompresijskoj komori, isporučeni komprimirani zrak bit će potpuno bez ulja. Ovo je neistina jer kontaminacija unutar sustava komprimiranog zraka proizlazi iz četiri različita izvora. Atmosferski zrak koji se uvlači u kompresor već je onečišćen uljnom parom u okolnom zraku i kompresor bez ulja ne može ga ukloniti.

Mit 2: bezuljni kompresori osiguravaju zrak bez onečišćenja

Dok bezuljni kompresori smanjuju količinu ulja koja bi trebala biti uklonjena iz komprimiranog zraka, oni nemaju mogućnost smanjivanja bilo kojeg drugog onečišćenja koja su tipično prisutna. Općenito, komprimirani zrak je kontaminiran vodom i uljem (u različitim fazama), kao i česticama i mirkoorganizmima. Kako bi osigurali da ti zagađivači ne utječu na procese, bitno ih je ukloniti ili smanjiti na prihvatljivu razinu.

Mit 3: bezuljni kompresori osiguravaju zrak bez onečišćenja

Uobičajena praksa pri ugradnji bezuljnog kompresora je izostaviti dio ili kompletnu filtraciju nakon izlaska iz kompresora. U opremu za pročišćavanje unutar kompresorske stanice obično će biti ugrađeni dvostrukog filtri, a često se smatra da je jedan od tih filtar za odvajanje čestica, a drugi filtar za uklanjanje ulja. Oba filtra su koalescirajuća te su najvažniji dijelovi opreme za pročišćavanje u kompresorskoj stanici.

Oba filtra obavljaju iste funkcije uklanjanja onečišćenja; međutim, to čine različitim razinama filtracije. Prvi filtar je filtar opće namjene koji štiti filtar visoke učinkovitosti od onečišćenja velikih količina. Ova dvostruka razina filtracije osigurava stalnu opskrbu visokokvalitetnog komprimiranog zraka uz dodatne prednosti kao što su niži operativni troškovi te minimalno održavanje u usporedbi s jednim visokoučinkovitim filtrom.

Sušači komprimiranog zraka osmišljeni su za uklanjanje samo vodene pare, a ne vode u tekućem ili aerosolnom obliku. Oni također zahtijevaju upotrebu koalescirajućih filtra kako bi učinkovito radili i postigli željenu točku rosišta.

mitovi kompresora

Mit 4: Kompresori bez ulja ne koriste ulje

Dizajnom, bezuljni kompresori ne upotrebljavaju ulje u kompresijskoj komori; stoga, ulje ne dolazi u dodir s komprimiranim zrakom. Međutim, ulje se često koristi za podmazivanje pokretnih dijelova i hlađenje stroja.

Bezuljni kompresori obično koriste elaborirane i komplicirane sustave brtvljenja kako bi se spriječio ulaz ulja za podmazivanje u komprimirani zrak; međutim, ako mehanizam za brtvljenje zakaže, postoji mogućnost ulaska ulja u sustav komprimiranog zraka. Uljna para iz otvora kućišta radilice također se mogu povući natrag u unos kompresora.

Mit 5: kompresori bez ulja osiguravaju komprimirani zrak prema specifikaciji ISO 8573-1: 2010 klase 0

ISO8573-1 je Međunarodni standard za čistoću zraka komprimiranog zraka i pruža različite klasifikacije za kakvoću zraka. Klasa 0 najstroža je od klasifikacija, a mnogi proizvođači kompresora tvrde da su kompresori bez ulja sukladni s klasom 0.

Brojni proizvođači kompresora tvrde da je isporučeni zrak iz njihovih kompresora bez ulja u skladu s klasom 0. Klasa 0 ne znači nultu stopu zagađenja. Ako je kompresor ispitan u uvjetima čistih soba, kontaminacija koja se otkriva na izlazu bi bila minimalna. Ako se isti kompresor instalira u urbano okruženje, razina onečišćenja bit će ovisna o tome što je uvučeno u unos kompresora, čime je zahtjev klase 0 nevažeći.

Ako je klasa 0 isporučena na izlazu kompresora, ne postoji jamstvo da će zrak još uvijek biti klasa 0 na mjestu uporabe, jer će kontaminacija već u zračnom prijemniku i distribucijskim cjevovodima kontaminirati komprimirani zrak.

Pogrešno se pretpostavlja da se klasa 0 odnosi samo na ulje, dok ISO8573-1 ima klasifikaciju za čestice, vodu i ulje. Kada se na proizvodu ističe klasa 0, u specifikaciju treba navesti na koji se kontaminat  referira klasa 0.

 Mit 6: Bezuljni kompresori smanjuju ukupne troškove vlasništva

Često se navodi da korištenje bezuljnih kompresora smanjuje ukupni trošak vlasništva korisnika jer se potreba za filtrima može ukloniti, što rezultira nižim gubitkom tlaka i manjim troškovima vlasništva.

Bez obzira na vrstu kompresora, potrebna je ista razina opreme za pročišćavanje. Budući da se oprema za pročišćavanje temelji na kontaminatima koji ulaze u kompresor, zagađivači u samom kompresorom, te hrđe u cjevovodima, svi zajedno dimenzioniraju stupanj filtracije komprimiranog zraka.

Tipično, nabavna cijena kompresora bez ulja znatno je viša od ekvivalentnog uljnog kompresora, a održavanje vijka je općenito skuplje od uljnih ekvivalenata. U nekim modelima, potpuna zamjena vijka je potrebna nakon samo nekoliko godina, što zapravo značajno povećava ukupni trošak vlasništva.

Mit 7: Bezuljni kompresori su ekološki prihvatljiviji od kompresora podmazanih uljem

Iako tekuće ulje ne bi trebalo biti prisutno, uljna para još uvijek ulazi u kompresor, što znači da čak i bezuljni kompresori mogu proizvesti kondenzat ulja.

Uljna para koja je ušla u kompresor može se kondenzirati u tekuće ulje koje se može miješati s kondenziranom vodom u kompresoru. Korisnik komprimiranog zraka je dužan utvrditi zakonske zahtjeve pri ispuštanju uljno-vodenog kondenzata u svojoj zemlji i udovoljavati tim zahtjevima te zbrinjavanje kondenzata na pravovaljan i odgovoran način. Ovisno o granicama pražnjenja i volumenu uljne pare u atmosferskom zraku, može se zahtijevati i upotreba separatora ulje / voda na instalacijama kompresora bez ulja.

mitovi kompresora

Nadamo se da je ovaj post pomogao u uklanjanju nekih proturječja koje ste možda naišli kada istražujete prednosti i nedostatke novog kompresora.

Napisao: Dave Sykes, marketing communications team leader, Parker Gas Separation and Filtration Division EMEA.