Ovlašteni smo distributer Parker Hannifin proizvoda
Maksimirska 32
HR-10000 Zagreb

Prednosti sterilne filtracije nad klasičnom pasterizacijom piva

Vijek trajanja pive je ključna točka za svakog pivara – i postoji nekoliko načina za njegovo produljenje. Može se postići preko odabira pivarskih sirovina, pakiranja ili različitim metodama varenja pive.

Cjelokupna stabilizacija pive je od kritične važnosti za vijek trajanja pive. Kako proizvođači ciljaju na nova i tržišta u nastajanju, ključno je da pivo dospije do nepca korisnika sa onim karakteristikama koje su pivari zamislili i proizveli pritom ulažući puno vremena i resursa u takav krajnji proizvod.

 

Pasterizacija

Tradicionalno, to se dostizalo sa velikim postrojenjima poput brze pasterizacije, procesa zagrijavanja piva koji odstranjuje potencijalne uzročnike kvarenja – mikroorganizme. Tipičan uzročnik kvarenja u pivu uključuje kvasce i specifične bakterijske sojeve(najčešće mliječnih i kiselih vrsta). Pasterizacija, iako učinkovita u uništavanju mikroba, podrazumijeva i negativan utjecaj na samu senzoriku pive odnosno okus završnog proizvoda i čime izravno utječe na vijek trajanja.

 

Sterilna filtracija

Sterilna filtracija je alternativa procesu pasterizacije te kao takva ima mnoge prednosti sa manje nedostataka. Sterilna filtracija (ili hladna stabilizacija) odnosi se na konačnu mikrobnu filtraciju piva uporabom mikroporozne membrane za uklanjanje kvasaca i drugih organizama kvarenja. Sve više pivara priklanja se upravo sterilnoj filtraciji kao pouzdanoj metodi kako bi se osigurao duži rok trajanja pakiranog piva.

Pokazalo se da pivo koje je filtrirano radi postizanja stabilizacije zadržava svoje jedinstvene i poželjne karakteristike učinkovitije nego pivo stabilizirano brzom pasterizacijom. Također se može dokazati da sterilna filtracija može imati blagotvoran učinak na karakteristike okusa tijekom cijelog roka trajanja piva.

Mikrofiltracijski filter BEVPOR BR tvrtke Parker Bioscience ne samo da osigurava mikrobnu stabilizaciju piva, već pomaže u zaštiti njegovih jedinstvenih senzorskih karakteristika. Koristeći PES (polietersulfon) membranu, BEVPOR BR minimizira adsorpciju komponenti piva u usporedbi s alternativama.

 

Ključne prednosti sterilne filtracije tijekom pasterizacije:

  1. Štiti jedinstvena obilježja piva.

Proces pasterizacije je mnogo oštrija tehnika od sterilne filtracije, koja ima blaži utjecaj na pivo.

  1. Štiti jedinstveni okus piva tijekom cijelog roka trajanja

Sterilna filtracija povećava vijek trajanja proizvoda, dok pasterizacija, čak i za kratka razdoblja, može dovesti do smanjenja trajnosti.

  1. Može se lako testirati na integritet kako bi se provjerila učinkovitost

Zbog relativne jednostavnosti sustava za hladnu stabilizaciju u usporedbi s opremom za pasterizaciju, performanse sterilne filtracije mogu se lakše pratiti.

  1. Poboljšanje zadržavanja pjene

Filtri koji se koriste u sterilnoj filtraciji minimaliziraju adsorpciju poželjnih komponenti i pomažu u zaštiti zadržavanja pjene piva.

  1. Smanjiti gubitke piva

Razlike u fazi miješanja znače da gubici piva pri korištenju sterilne filtracije mogu biti značajno niži od brze pasterizacije. To je uglavnom zbog gubitaka uzrokovanih prilikom odlaganja piva nakon gašenja sustava pasterizacije ako se pojave bilo kakve nepravilnosti u tlaku, temperaturi ili protoku.

  1. Troškovi energetske učinkovitosti su značajno smanjeni

Sterilna filtracija ne zahtijeva velike količine energije potrebne za pokretanje pločastih izmjenjivača topline koji se koriste u pasterizaciji i ne zahtijevaju buffer spremnik, što dovodi do manje potrošnje vode u odnosu na pasterizaciju.

  1. Učinkovita protiv stupnjeva razvoja mikroba otpornih na toplinu kao što su spore i ciste

Sterilna filtracija funkcionira jednako dobro kod prekida rasta mikroorganizama kao pasterizacija i generira manje nedostataka.

  1. Jednostavnost svakodnevnih operacija

Sterilna filtracija zahtijeva manje dijelova, što olakšava rad. Filteri se često mogu regenerirati na samom mjestu upotrebe, što rezultira duljim vijekom trajanja.

  1. Smanjenje početnog troška naspram hardvera za pasterizaciju

Oprema za pasterizaciju je velika i skupa u usporedbi s nižim početnim izdacima za postavljanje sterilne filtracije.