Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se i rado ćemo odgovoriti!
Vijek trajanja pive je ključna točka za svakog pivara – i postoji nekoliko načina za njegovo produljenje. Može se postići preko odabira pivarskih sirovina, pakiranja ili različitim metodama varenja pive.
Cjelokupna stabilizacija pive je od kritične važnosti za vijek trajanja pive. Kako proizvođači ciljaju na nova i tržišta u nastajanju, ključno je da pivo dospije do nepca korisnika sa onim karakteristikama koje su pivari zamislili i proizveli pritom ulažući puno vremena i resursa u takav krajnji proizvod.
Pasterizacija
Tradicionalno, to se dostizalo sa velikim postrojenjima poput brze pasterizacije, procesa zagrijavanja piva koji odstranjuje potencijalne uzročnike kvarenja – mikroorganizme. Tipičan uzročnik kvarenja u pivu uključuje kvasce i specifične bakterijske sojeve(najčešće mliječnih i kiselih vrsta). Pasterizacija, iako učinkovita u uništavanju mikroba, podrazumijeva i negativan utjecaj na samu senzoriku pive odnosno okus završnog proizvoda i čime izravno utječe na vijek trajanja.
Sterilna filtracija
Sterilna filtracija je alternativa procesu pasterizacije te kao takva ima mnoge prednosti sa manje nedostataka. Sterilna filtracija (ili hladna stabilizacija) odnosi se na konačnu mikrobnu filtraciju piva uporabom mikroporozne membrane za uklanjanje kvasaca i drugih organizama kvarenja. Sve više pivara priklanja se upravo sterilnoj filtraciji kao pouzdanoj metodi kako bi se osigurao duži rok trajanja pakiranog piva.
Pokazalo se da pivo koje je filtrirano radi postizanja stabilizacije zadržava svoje jedinstvene i poželjne karakteristike učinkovitije nego pivo stabilizirano brzom pasterizacijom. Također se može dokazati da sterilna filtracija može imati blagotvoran učinak na karakteristike okusa tijekom cijelog roka trajanja piva.
Mikrofiltracijski filter BEVPOR BR tvrtke Parker Bioscience ne samo da osigurava mikrobnu stabilizaciju piva, već pomaže u zaštiti njegovih jedinstvenih senzorskih karakteristika. Koristeći PES (polietersulfon) membranu, BEVPOR BR minimizira adsorpciju komponenti piva u usporedbi s alternativama.
Ključne prednosti sterilne filtracije tijekom pasterizacije:
Proces pasterizacije je mnogo oštrija tehnika od sterilne filtracije, koja ima blaži utjecaj na pivo.
Sterilna filtracija povećava vijek trajanja proizvoda, dok pasterizacija, čak i za kratka razdoblja, može dovesti do smanjenja trajnosti.
Zbog relativne jednostavnosti sustava za hladnu stabilizaciju u usporedbi s opremom za pasterizaciju, performanse sterilne filtracije mogu se lakše pratiti.
Filtri koji se koriste u sterilnoj filtraciji minimaliziraju adsorpciju poželjnih komponenti i pomažu u zaštiti zadržavanja pjene piva.
Razlike u fazi miješanja znače da gubici piva pri korištenju sterilne filtracije mogu biti značajno niži od brze pasterizacije. To je uglavnom zbog gubitaka uzrokovanih prilikom odlaganja piva nakon gašenja sustava pasterizacije ako se pojave bilo kakve nepravilnosti u tlaku, temperaturi ili protoku.
Sterilna filtracija ne zahtijeva velike količine energije potrebne za pokretanje pločastih izmjenjivača topline koji se koriste u pasterizaciji i ne zahtijevaju buffer spremnik, što dovodi do manje potrošnje vode u odnosu na pasterizaciju.
Sterilna filtracija funkcionira jednako dobro kod prekida rasta mikroorganizama kao pasterizacija i generira manje nedostataka.
Sterilna filtracija zahtijeva manje dijelova, što olakšava rad. Filteri se često mogu regenerirati na samom mjestu upotrebe, što rezultira duljim vijekom trajanja.
Oprema za pasterizaciju je velika i skupa u usporedbi s nižim početnim izdacima za postavljanje sterilne filtracije.